Palvelemme tänään

Kuopio 7–20 7–20 7–20 7–20 7–20 Itsepalvelu 7–20 Itsepalvelu 7–20 1.1.2025 Itsepalvelu 7–20 6.1.2025 Itsepalvelu 7–20 18.4.2025 Itsepalvelu 7–20 21.4.2025 Itsepalvelu 7–20 1.5.2024 Itsepalvelu 7–20 9.5.2024 Itsepalvelu 7–20 21.6.2024 Itsepalvelu 7–20 6.12.2024 Itsepalvelu 7–20 24.12.2024 Itsepalvelu 7–20 25.12.2024 Itsepalvelu 7–20 26.12.2024 Itsepalvelu 7–20

Maaninka, kiertävä 11.5.2022 15.30–17.30 25.5.2022 15.30–17.30 8.6.2022 15.30–17.30 22.6.2022 15.30–17.30 6.7.2022 15.30–17.30 20.7.2022 15.30–17.30 3.8.2022 15.30–17.30 17.8.2022 15.30–17.30 31.8.2022 15.30–17.30 14.9.2022 15.30–17.30 28.9.2022 15.30–17.30

Pieksämäki 10–18, itsepalvelu 18–20 10–18, itsepalvelu 18–20 10–17, itsepalvelu 17–20 Itsepalvelu 10–20 1.1.2025 Itsepalvelu 10–20 6.1.2025 Itsepalvelu 10–20 18.4.2025 Itsepalvelu 10–20 21.4.2025 Itsepalvelu 10–20 1.5.2024 Itsepalvelu 10–20 21.6.2024 Itsepalvelu 10–20 6.12.2024 Itsepalvelu 10–20 25.12.2024 Itsepalvelu 10–20 26.12.2023 Suljettu

Rautavaara, kiertävä 24.12.2024 Suljettu 18.5.2024 9–14

Siilinjärvi 10–18, itsepalvelu 18–20 10–18, itsepalvelu 18–20 10–17, itsepalvelu 17–20 Itsepalvelu 10–20 Suljettu 1.1.2025 Itsepalvelu 10–20 6.1.2025 Itsepalvelu 10–20 18.4.2025 Itsepalvelu 10–20 21.4.2025 Itsepalvelu 10–20 1.5.2024 Itsepalvelu 10–20 21.6.2024 Itsepalvelu 10–20 6.12.2024 Itsepalvelu 10–20 25.12.2024 Itsepalvelu 10–20

Suonenjoki 13–17 13–17 Suljettu Suljettu 9.5.2024 Suljettu 24.12.2024 Suljettu 26.12.2024 Suljettu 18.5.2024 9–14

Valtimo, kiertävä 4.5.2022 14–18 18.5.2022 14–18 1.6.2022 14–18 15.6.2022 14–18 29.6.2022 14–18 13.7.2022 14–18 27.7.2022 14–18 10.8.2022 14–18 24.8.2022 14–18 7.9.2022 14–18 21.9.2022 14–18 5.10.2022 14–18 19.10.2022 14–18

Juankoski 14–17 14–17 Suljettu Suljettu 6.1.2025 Suljettu 21.4.2025 Suljettu 9.5.2024 Suljettu 26.12.2024 Suljettu 13.5.2023 9–14

Juuka 15–17 Suljettu Suljettu 24.12.2024 Suljettu 29.3.2024 Suljettu 18.5.2024 9–14 21.6.2024 Suljettu 6.12.2024 Suljettu

Kaavi 15–17 Suljettu Suljettu 1.1.2025 Suljettu 1.5.2024 Suljettu 18.5.2024 14–18 26.12.2024 Suljettu

Karttula 15–17 Suljettu Suljettu 1.1.2025 Suljettu 1.5.2024 Suljettu 18.5.2024 9–14 25.12.2024 Suljettu

Konnevesi 15–17 Suljettu Suljettu 18.4.2025 Suljettu 21.6.2024 Suljettu 6.12.2024 Suljettu 18.5.2024 9-14

Lieksa 13–17 13–17 Suljettu Suljettu 6.1.2025 Suljettu 21.4.2025 Suljettu 9.5.2024 Suljettu 26.12.2024 Suljettu 18.5.2024 9–14

Nilsiä 14–17 14–17 Suljettu Suljettu 9.5.2024 Suljettu 18.5.2024 12–18 24.12.2024 Suljettu 26.12.2024 Suljettu

Nurmes 14–17 14–17 Suljettu Suljettu 6.1.2025 Suljettu 21.4.2025 Suljettu 9.5.2024 Suljettu 26.12.2024 Suljettu 18.5.2023 9–14

Outokumpu 13–17 13–17 Suljettu Suljettu 6.1.2025 Suljettu 21.4.2025 Suljettu 9.5.2024 Suljettu 26.12.2024 Suljettu 18.5.2024 9–14

Rautalampi 15–17 Suljettu Suljettu 6.1.2025 Suljettu 21.4.2025 Suljettu 18.5.2024 14–18

Riistavesi 15–17 Suljettu Suljettu 18.4.2025 Suljettu 21.6.2024 Suljettu 6.12.2024 Suljettu 18.5.2024 9-14

Tervo 15–17 Suljettu Suljettu 24.12.2024 Suljettu 18.5.2024 9–14

Tuusniemi 15–17 Suljettu Suljettu 24.12.2024 Suljettu 18.5.2024 9–14

Vehmersalmi 15–17 Suljettu Suljettu 18.4.2025 Suljettu 21.6.2024 Suljettu 6.12.2024 Suljettu 18.5.2024 9–14

Vesanto 15–17 Suljettu Suljettu 9.5.2024 Suljettu 26.12.2024 Suljettu 18.5.2024 9–14

Katso kaikki lajitteluasemat >

Bokashi

Bokashi on sisällä, huoneenlämmössä pidettävä kompostori. Se on lähtöisin Japanista (boka shi = eloperäinen, käynyt aine). Biojäte fermentoituu eli käy mikrobien avulla hapettomassa tilassa. Bokashissa ravinteet saadaan hyvin talteen. Hiili ei vapaudu hiilidioksidina, vaan sitoutuu materiaan. Bokashin hiilijalanjälki on 25 kg/tonni (vrt. lämpökompostori 669 kg/tonni). 

Tarpeelliset tarvikkeet  

  • kaksi bokashi-ämpäriä
  • mikrobirouhe ja ilmatiivis astia rouheelle
  • nestekuppi (suotoveden tyhjentämistä varten)
  • rouheannostelija (esim. ruokalusikkamitta)
  • biojätteen tasoitin
  • kannellinen astia päivittäisille biojätteille
  • saavi, palju, jokin iso astia tai kompostori bokashimassan jälkikäsittelyyn

Voit ostaa bokashointitarvikkeet rautakaupasta tai netistä, aloituspaketin hinta on noin 100 € (sis. yleensä ämpärit, rouheen, rouheen annostelijan ja tasoittimen). Bokashi-ämpärit voi tehdä itsekin tavallisista ämpäreistä, kunhan ne saa ilmatiiviiksi. 

Bokashirouhe koostuu vehnäleseistä, jotka on kyllästetty EM-liuoksella ja sitten kuivattu. EM-liuos sisältää EM-mikrobeja (effective micro-organism), joita ovat maitohapppobakteerit, hiiva ja fotosynteettiset bakteerit. 

Aloita kompostointi

Laita välipohjan päälle talouspaperi ja sen päälle muutama ruokalusikallinen rouhetta. Kerää päivittäin biojätteet, pilko ne noin 2 cm palasiksi ja laita bokashiin. Tasoita ja painele biojäte tiiviiksi. Laita päälle mikrobirouhetta suhteessa 1 litra biojätettä ja ruokalusikallinen rouhetta. Laita kansi tiiviisti kiinni ja tarkista, että hana on kiinni. Näin varmistat ilmatiiveyden. Jatka samaan malliin niin kauan kuin tilaa riittää. Poista nestettä hanan kautta.

Kun bokashi on täynnä, jätä se fermentoitumaan. Älä aukaise kantta turhaan ja poista neste - bokashi-pissa - vähintään joka toinen päivä. Liika kosteus aiheuttaa bokashin mädäntymistä ja hajuhaittoja. Oikea bokashi tuoksuu happamalta. Fermentoituminen kestää vähintään 2 viikkoa, mutta sitä voi ja kannattaa jatkaa pitempäänkin - vaikkapa siihen saakka, kun toinenkin ämpäri on täynnä. Kun jätät ämpärin fermentoitumaan, aloita toisen täyttäminen. Kun massa on fermentoitunut vähintään 2 viikkoa, voi sen sekoittaa multaan "multatehtaassa". Aiheesta lisää osiossa Miten bokashi muuttuu mullaksi.

Bokashiin voi laittaa hiilihydraattipitoista biojätettä, kuten vihannesten ja hedelmien kuoria sekä viljatuotteita. Biojätteeksi jäänyttä lihaa tai maitotuotteita voi laittaa mukaan pieninä erinä. Kahvinporot eivät fermentoidu kunnolla, mutta ne voi kuitenkin laittaa bokashiin. Selluloosa ei fermentoidu, joten paperi ei kuulu bokashiin.

Saa laittaa

  • vihannesten ja hedelmien kuoret
  • ruuantähteitä (maitotuotteita ja lihaa vain pieniä määriä)
  • jauhot, leseet ja ryynit
  • kananmunankuoret (ja pilaantuneet munat)
  • kahvinporot suodatinpusseineen ja teepussit
  • kuihtuneet kukat ja viherkasvien osat
  • pienet luut

Ei saa laittaa

  • isot luut
  • tuhka
  • eläinten ulosteet
  • hiiva
  • nesteet (mehu, maito, etikka, ruokaöljy)
  • paperia suurina määrinä
  • lihaa suurina määrinä

Fermentoitunut bokashi sekoitetaan multaan (1:1), esimerkiksi vanhaan kompostimultaan jälkikompostorissa. Jälkikompostori voi olla kevytrakenteinen, mutta sen täytyy olla haittaeläinsuojattu. Tässä ns. multatehtaassa bokashi-multaseos muuttuu mullaksi. Lämpötila vaikuttaa prosessiin – lämpö nopeuttaa prosessia. Multatehdas voidaan tehdä talvella myös sisätiloissa. Tehtaana toimii paremmin laakea kuin syvä astia ja niitä kannattaa tehdä ennemmin useampi pieni kuin yksi iso. Multaa voi varastoida ulos. Bokashimulta on pH-arvoltaan neutraalia, mutta se on vahvaa ravinnetta - pieni määrä riittää vauhdittamaan kasvua.

Älä hautaa bokashimassaa maahan

Savo-Pielisen jätelautakunnan jätehuoltomääräysten mukaan jätteen hautaaminen maahan on kielletty. Se koskee myös elintarvikejätettä. Fermentoitunut bokashimassakin katsotaan elintarvikejätteeksi, koska siitä erottuu lähtöaineet eli esim. hedelmienkuoret ja ruuantähteet. Tästä syystä bokashimassa täytyy jälkikäsitellä haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa eikä sitä saa haudata suoraan maahan (esim. kasvimaalle tai pensaiden alle).

Yksi bokashiämpäri tehdään kahdesta tavallisesta ämpäristä, jotka laitetaan sisäkkäin. Sisemmässä on pohjassa reikiä, uloimmassa on hana - näin nesteet pääsevät pohjalle, josta ne voidaan poistaa hanan kautta. Poraa hanaa varten sopiva reikä ja liimaa hana ämpärin sisäpuolelta epoksiliimalla. Ulkopuolelta voit viimeistellä liitoksen sikafleksillä. Liitoksesta pitää tulla tiivis. Sisemmän ämpärin pohjaan porataan reikiä. Tämän ämpärin ympärille kietaistaan pari kierrosta tuorekelmua, jotta ämpärit menevät tiiviisti yhteen. Päällimmäisessä ämpärissä pitää olla tiivis kansi. 

Ämpäreitä on hyvä tehdä ainakin kaksi. Näin voit täyttää toista sillä aikaa, kun toinen bokashi on fermentoitumassa.